Het verhaal achter... de muffin.

Het verhaal achter... de muffin.

Wat is de oorsprong van de muffin?

Waar komt de muffin vandaan? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een muffin en een cupcake?

Een muffin is een licht gezoet klein broodje of cakeje, al dan niet in een papieren vormpje. Ze worden normaal gegeten bij het ontbijt of bij de ’afternoon tea’. Ze bestaan in vele variaties, zoals onder andere met fruit, bessen en chocolade. Zoute varianten, waarbij geen suiker aan het deeg is toegevoegd, worden soms gevuld met groente. Muffins worden vaak gebruikt om uit te delen, of als tussendoortje.

De Amerikanen en Britten zijn het er tot op de dag van vandaag niet over eens wie nu de ‘uitvinder’ van de muffin is. Samuel B. Thomas maakt dit nog wat ingewikkelder. Hij was een Engelse bakker die in Amerika woonde. Een Engels recept dus, zoals de Britten zeggen. De Amerikanen denken hier natuurlijk anders over. Maar… de Duitsers en Fransen kenden de muffins eigenlijk al veel eerder. Hier werd het een ‘muffe’ (Duitsland) of een ‘moufflet’ (Frankrijk) genoemd.

De namen muffin en cupcake worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk verschil tussen de twee. We leggen het graag even uit.

Cupcakes zijn cakejes die ook echt de structuur van een cake hebben. Ze worden gebakken in papieren baking cups en komen met hun platte bovenkant nauwelijks boven dit papiertje uit. Een cupcake wordt na het bakken gedecoreerd met een versiering van fondant/marsepein of een mooie toef van een lekkere crème. Ook kan deze nog gevuld worden met een lekkere vulling.

Muffins hebben een andere structuur dan cupcakes; deze zijn meer brood-achtig. In tegenstelling tot cupcakes komen muffins wel een flink stuk boven hun papieren vormpjes uit. De vorm heeft wel iets weg van een paddenstoel Muffins worden meestal ook niet versierd. Zodra ze uit de oven komen zijn ze gewoon klaar.

T/m 26 augustus zijn onze muffins in de aanbieding.

< Terug naar het nieuws overzicht