Blog:  Duursport & voeding

Blog: Duursport & voeding

Duursport vraagt om ander eten

Om te kunnen sporten moet je goed eten. Door alle inspanning gebruikt je lichaam energie en dat wordt uit je eten gehaald én uit reserves in ons lichaam zoals vetreserves en de energievoorraad (glycogeen) in onze spieren en lever. Dat sporten energie geeft, is vooral geestelijk (maar niet minder belangrijk!). Ik concentreer me hier even op de energie die het kost om langdurig te sporten en hoe je kunt bijtanken.


Skate4AIR


Ik begin hierover, omdat er deze week weer geschaatst wordt voor Skate4AIR. Van zonsopgang tot zonsondergang schaatsen Skate4AIR schaatsers soms wel 200 kilometer op het Runnmeer in Zweden. Dit doen zij om geld in te zamelen voor onderzoek naar de chronische ziekte Cystic Fybrosis (CF oftewel Taaislijmziekte). Ontzettend goed, maar zo lang schaatsen kan niet zonder goede voorbereiding.


Trainen en eten.


Allereerst moet er natuurlijk getraind worden. Veel kilometers maken en conditie opbouwen. Daarnaast is goed en gezond eten ook erg belangrijk. Een lichaam met meer spieren vitaler en geeft dat ook lichamelijk meer energie! Het kost alleen wel meer energie om zo een lichaam "in stand" te houden. Spieren 'eten' namelijk ook. Door training en goede voeding blijven ze bestaan en groeien ze. Doe je niets, dan verdwijnen ze grotendeels. Vetweefsel zit er gewoon te niksen in je lichaam, spieren moeten we onderhouden, met een fit gevoel als beloning!

Bij duursporten is het belangrijk om vooraf veel koolhydraten in de vorm van brood, aardappelen, rijst en peulvruchten te eten. Deze zorgen namelijk voor energie en energieopbouw. Ook is het belangrijk dat je weinig vetten eet en iets meer eiwitten dan normaal om herstel van spieren te bevorderen. Verder eet je gevarieerd, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Vergeet ook niet te drinken! Ook tijdens het sporten zijn kleine koolhydraatrijke maaltijden of drankjes nodig om de inspanning vol te kunnen houden.

Bij Skate4AIR worden de schaatsers goed verzorgd, zorg jij ook goed voor jezelf tijdens het sporten?


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker



 
Duinen DubbelDonker
ambachtelijk donker met zonnepitten
3,90
Toscane bruin
meergranenbrood met zonnebloempitten
4,15
Desem mais
4,40
Mini bolletjes wit as. 12 stuks
Diverse soorten zachte witte mini bolletjes. Perfect voor een gezellig onbijt.
4,65

Recept: Hollandse bapao

met gekruid rundvlees


Een broodje bapao op z'n Hollands? Dat maak je heel eenvoudig zelf. Met witte bolletjes van de Meesterbakker. Lekker bij een uitgebreide lunch, maar kan ook prima als gemakkelijke avondmaaltijd. 
Lees verder
Hollandse bapao met gekruid rundvlees