Blog: Is donker brood gezonder?

Hoe donkerder, hoe gezonder?


Donker brood is zeker gezond, maar het ene brood bevat meer voedingsstoffen dan het andere brood. Donker brood kan het meest gezonde brood zijn dat in het assortiment van een bakker verkrijgbaar is, maar het kan ook zo zijn dat een lichtere kleur brood gezonder is. Ik zal uitleggen hoe dat komt.


Bloem, meel en volkorenmeel

Om te bepalen hoe gezond een brood is, moet je weten waarvan het brood gemaakt is. Is dit van bloem, meel of volkorenmeel? Dit kun je eigenlijk bijna nooit aan de buitenkant van het brood zien. Doorgaans is een wit brood van bloem gemaakt, een lichtbruin brood van meel en een volkorenbrood van volkorenmeel gemaakt.
Bloem: Dat is het binnenste deel van de graankorrel, welke vermalen is tot bloem. De zemelen en de kiem worden eruit gezeefd en zo krijg je witte bloem. Dit is de basis voor een wit brood.
Volkorenmeel: Wordt gemaakt door de gehele graankorrel te vermalen tot meel. Hier wordt niets uit gezeefd en in het geheel gebruikt om volkorenbrood van te maken. Volkorenbrood bevat hierdoor de meeste voedingsvezels en voedingsstoffen van alle soorten brood die er zijn. Benieuwd welk volkorenbrood de meeste voedingsvezels bevat? Kijk dan eens in onze vezel top 5!
Meel: De basis waar lichtbruin brood van gemaakt wordt, is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Deze verhouding kan verschillen per bakker, in het brood  van Meesterbakker Roodenrijs is deze verdeling ongeveer gelijk. Een brood gemaakt van meel bevat hierdoor meer voedingsvezels en voedingsstoffen dan een brood dat van bloem is gemaakt, maar bevat logischerwijs weer minder voedingsvezels en voedingsstoffen dan een brood dat van volkorenmeel gemaakt is.


 

Donker brood

Donker brood kan gemaakt zijn van bloem, van meel of van volkorenmeel. Hier haal je dus drie heel verschillende soorten broden uit, die aan de buitenkant toch allemaal donker van kleur kunnen zijn. De kleur van donker brood ontstaat namelijk door het gebruik van moutmeel en/of gebrande suiker.
Een donker brood in de winkel kan dus volkoren zijn, wat hem zeker gezond maakt. Het kan ook een praktisch wit brood zijn, waardoor hij minder voedingsstoffen bevat. Het brood is dan niet ongezond, maar bevat minder voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
 

Soorten graan in brood

Bloem, meel en volkorenmeel kunnen gemaakt zijn van verschillende granen. Wij gebruiken meestal tarwe in onze broden. Daarnaast kan ook mais, gerst, rogge, boekweit en spelt gebruikt worden. Een brood kan gemaakt worden van één van deze soorten graan, of van een combinatie hiervan. Als er meerdere soorten graan bij elkaar in een brood gebruikt zijn, dan spreken we van een meergranenbrood. Maar, opnieuw kan een meergranenbrood dus ook van bloem, meel of volkorenmeel gemaakt zijn óf een combinatie hiervan. Snap je het nog? Vraag het anders gerust in onze winkels!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
Zonnecasino
Volkorenbrood met maïs en zonnebloempitten
4,75
Molenbruin
Fijn volkorenbrood, zeer geliefd bij kinderen.
3,60

Recept: Desembrood met gamba's,

chorizo, spinazie en paprika-tapenade


Dit recept is heerlijk op donker desembrood. Door de gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade waan je je even aan de Méditerranée. Bovendien is het eenvoudig te maken en is het een plaatje op de lunchtafel.
Lees verder
Desembrood met gamba's, chorizo, spinazie en paprika-tapenade