Blog: Slow food, desembrood

Slowfood, desembrood

Het meest veelzijdige stukje brood! Tenminste, dat vind ik. Het is lekker bij het ontbijt, bij de borrel of bij de warme maaltijd. Met desembrood kun je alle kanten uit.

Veel soorten
Desembroden bakken we in allerlei soorten en maten; van wit tot volkoren. We hebben ‘neutrale’ desembroden, heerlijke boterhammen om gezond mee te ontbijten of lunchen. Veel desembroodsoorten krijgen nog iets extra’s mee, een smaakmakend ingrediënt zoals rozijnen, uitjes, oude kaas, Provençaalse kruiden of tomaat. Bijzonder is het bierbrood. Een desembrood met  bierbostel, een voedzaam restproduct  van het bierbrouwproces. Wil je iets bijzonders op tafel zetten, overweeg dan zeker een desembrood!



Hoe wordt desem gemaakt?
Een desembrood wordt gemaakt uit een moederdeeg, dit noemen we levain. Dit bestaat uit bloem, water en een starter. In een desembrood ontstaat de gisting vanzelf, maar om het proces iets te versnellen, voegen we een starter toe. Een starter is niets anders dan een stukje deeg van een voorgaande levain die 2-3 dagen de tijd heeft gehad om op natuurlijke wijze te kunnen gisten. In de starter zijn dus al veel melkzuurbacteriën en gisten aanwezig en deze groeien door in de rest van het deeg. Van dit moederdeeg wordt ook weer een klein deel bewaard dat als starter dient voor de volgende levain.



Om van dit deeg een brood te kunnen bakken, wordt er opnieuw wat water en bloem toegevoegd aan de levain. Vervolgens gaat de levain 90 minuten in de rijskast. Als de levain uit de rijskast komt, wordt het deeg goed gekneed en kunnen er ingrediënten als cranberries, noten, kaas en kruiden aan toegevoegd worden. Na het kneden moet het deeg 25 minuten rusten. Dit proces van kneden en rusten wordt 3 keer herhaald. Daarna wordt het deeg in kleinere hoeveelheden verdeeld, naar grootte van de toekomstige broodjes. Deze broodjes worden half afgebakken, zodat het in de winkel of bij u thuis vers afgebakken kan worden.



Omdat het hele proces ruim 24 uur in beslag neemt, noem ik desembrood ‘slow food’.  En als het dan ook lukt de tijd te nemen voor het eten van desembrood, smaakt het nog lekkerder!


Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
Desem Meergranen
4,35
Desem bruin
Op basis van eigen desemcultuur bakken we dit desembrood. Het brood is vol van smaak, niet zuur, heeft een heerlijk krokante korst en blijf lang mals.
4,25

Recept: Desemsandwich

met kip en gegrilde groenten


Deze desemsandwich is rijk gevuld met diverse groenten. Zo kies je gemakkelijk voor een stevige lunch. Experimenteer vooral eens met onze gevulde broden. De noten en zuidvruchten die onze bakkers hier dagelijks in verwerken, zijn een smakelijke aanvulling op de zachte grillsmaak van de groenten.
Lees verder
Desemsandwich met kip en gegrilde groenten