Thomas Uljee in het nieuws

Al bijna 20 jaar ondernemer in hart en nieren


Thomas Uljee, mede-eigenaar van Meesterbakker Uljee, is al bijna 20 jaar ondernemer in hart en nieren. Samen met zijn zus, gestart in het bedrijf van hun ouders dat dit jaar al 50 jaar bestaat en inmiddels betrokken bij diverse ondernemingen in de voedingsbranche.

Thomas is na zijn studie voedseltechnologie in Groningen binnen Meesterbakker Uljee vanuit zijn passie voor gezond eten, de maatschappij en het milieu de bedenker van een groot aantal bijzondere innovaties. Hij ontwikkelde onder andere een glutenvrij brood van uitzonderlijke kwaliteit, waar Europees patent op is verkregen.

Eén van de uitspraken van Thomas is:
“Ik maak niets wat ik mijn eigen kinderen niet te eten zou geven”. 

 

Eurobakker

Warme bakkers maken dagelijks vers brood en gebak. Bij Meesterbakker Uljee worden deze producten uitsluitend dagvers verkocht. Elke bakker moet meer producten maken dan dagelijks worden verkocht om te voorkomen dat eind van de dag de schappen in de winkels leeg zijn. Een klant die na zijn of haar werk nog naar de bakker gaat, moet immers ook nog keuze hebben.

Bij de ambachtelijke bakker worden normaal gesproken alle artikelen die aan het eind van de dag over zijn, en nog van uitstekende kwaliteit, vernietigd. Uitstekend brood en banket, want artikelen die op zaterdag worden gekocht kunnen immers zondag nog uitstekend worden gegeten. Dat is in deze tijd naar onze overtuiging, sociaal, maar zeker maatschappelijk onverantwoord.

Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft Thomas Uljee in oktober 2007 de Eurobakker opgericht. Dit is een winkel aan de Middellandsstraat in Rotterdam waar nu al 10 jaar alle producten die uit de winkels van Meesterbakker Uljee retour komen de dag er na worden verkocht. Deze winkel verkoopt dus uitstekende producten van een dag oud, tegen absolute minimumprijzen. Vrijwel alle ‘retouren’ vinden hier nog een weg naar de consument. Op deze manier voorkomen we dat prima voedsel wordt weggegooid en zorgen we ervoor dat mensen die zich normaliter geen ambachtelijke producten kunnen veroorloven, toch kwalitatief uitstekend brood en banket kunnen eten.

Voor de Middellandstraat hebben wij gekozen omdat er hier in de wijde omgeving geen filiaal van Meesterbakker Uljee is gevestigd. Thomas was dus al in 2007 een van de voorlopers van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

Desem&Zo

Dankzij de visie van Thomas participeert Meesterbakker Uljee in het bedrijf Desem&Zo. Desem&Zo levert desembrood aan onder andere top-horeca.

 

Van de grond tot de mond

De laatste jaren is Thomas samen met enthousiaste partners bezig met het opzetten van een volledig geïntegreerde verticale keten. Deze begint bij het verantwoord verbouwen van de allerbeste grondstoffen in onze ‘eigen’ Hoekse Waard. Dankzij speciale teeltmethoden, regeneratieve akkerbouw en adviezen van de Universiteit van Wageningen is het hen gelukt om in onze eigen regio een reeks van graan en peulvruchten te verbouwen van een uitstekende kwaliteit, iets wat niet vanzelfsprekend is.

Door deze aanpak is er eindelijk controle ontstaan over de keten van akkerbouw, malen, productie en distributie. De controle over deze keten is noodzakelijk voor een succesvolle toekomst. Door volstrekt autonoom te werk te kunnen gaan komt de kwaliteit nooit onder druk te staan en delen alle betrokken partijen evenredig in het resultaat. Wat Thomas betreft een model dat klaar is voor de toekomst.

Thomas heeft vanuit dit project naast Meesterbakker Uljee een nieuw duurzaam bedrijf opgericht dat na jarenlang onderzoek en ontwikkeling nu van start is gegaan met Tomasu, een Sojasaus van uitzonderlijke kwaliteit, dat inmiddels de aandacht heeft weten te krijgen van een groot aantal media en top-chefs van over de hele wereld.

Tomasu wordt gezien als de start van een reeks van producten die in de komende jaren één voor één gelanceerd zullen worden.
Croissants
Luchtige croissant met roomboter bereid.
1,30
Appelsleetje
Knapperig korstdeeg met gele room, stukjes appel, amandelspijs en poedersuiker. Al jaren ons best verkochte lekkernij!
2,30
Dubbele tompouce
Gele room, slagroom en een laagje jam tussen twee laagjes korstdeeg. Een toefje van slagroom met een aardbei bovenop.
2,60
Fototaart chocolade
Chocoladetaart met je eigen afbeelding erop
22,95

Recept: Desembrood met

zelfgemaakte forelmousse


Dit desembrood met forelmousse is een ware traktatie voor de visliefhebbers. De heerlijke smaak van forel laat zich prima combineren met het stevige desembrood. Dus aan de slag en eet smakelijk!
Lees verder
Desembrood met forelmousse