Blog: Is spelt gezonder?

Is spelt gezonder dan tarwe?

 

Speltbrood is toch gezonder dan tarwebrood?

Ik krijg vaak mensen in de winkel die zo gezond mogelijk willen eten. Ze hebben gehoord dat speltbrood een gezondere keuze is dan ‘normaal’ tarwebrood, maar weten niet waarom dat zo zou zijn. Dat verschil kan ik uitleggen!

Wij hebben diverse speltproducten in ons assortiment: Spelt eierkoeken, Spelt granola, Meesterspeltbrood... Er is veel belangstelling voor speltproducten bij mensen die geen ‘gewone’ tarwegranen meer willen eten. Maar is spelt nu echt zoveel gezonder dan tarwe?

 

Wat is spelt eigenlijk?

Spelt is, net als tarwe, een heel oude graansoort. Beide graansoorten werden al in de oudheid verbouwd om brood van te kunnen bakken. Spelt is een graan dat in de loop der jaren in de vergetelheid is geraakt omdat het lastiger te verbouwen is dan tarwe. Op een veld van 1 hectare aan tarwe, kun je slechts de helft aan spelt oogsten. Dit is te wijten aan het feit dat spelt minder koren per aar produceert. Het is moeilijker te oogsten doordat de stengels minder stevig zijn. Daarnaast vraagt spelt meer aandacht bij de verwerking tot brooddeeg. Kennis en vakmanschap zijn vereist om een goed speltbrood te bakken, iets wat onze bakkers uitstekend doen!

 

Maar is spelt nu ook gezonder?

Speltbrood is zeker gezond, maar het is niet gezonder dan tarwebrood. Spelt en tarwe lijken namelijk veel op elkaar; ze behoren allebei tot het tarweras. Granen zoals haver, rogge en gerst verschillen meer van tarwe dan dat spelt doet. Daarom wordt het ingrediënt spelt in de allergenenlijst, zoals de EU deze voorschrijft, ook aangegeven als ‘tarwe’. Qua voedingswaarden zijn er weinig verschillen te vinden tussen tarwe- en speltbrood. Ons speltbrood bevat iets meer eiwit dan onze tarwebroden. Ook bevat spelt net wat grotere hoeveelheden B-vitamines. Deze vitamines zijn goed voor huid en haar en zorgen ervoor dat ons zenuwstelsel goed blijft werken. Ons tarwebrood bevat weer iets meer voedingsvezels en iets minder vet dan ons speltbrood. Speltbrood bevat van het ene stofje dus wat meer dan tarwebrood en andersom. Daarom is variatie in ons voedingspatroon ook zo goed.

Speltbrood bevat, net als tarwebrood, gluten. Mensen met coeliakie zijn dus niet gebaat bij een speltbrood. Deze zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde klachten geven als een tarwebrood.

Wat wel een opvallend verschil is tussen tarwebroden en speltbroden, is de smaak. Dat heb je misschien zelf ook al geproefd! Speltbrood heeft een licht nootachtige smaak en tarwebroden hebben dit niet.

 

Mogelijk voordeel van spelt

Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat. Dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen. Het is een kwestie van uitproberen om te zien of dit bij jou ook zo werkt, want wetenschappelijk zijn er nog onvoldoende resultaten gevonden om hier een uitspraak over te kunnen doen. Maar, ik kan het niet genoeg benadrukken, het voordeel geldt alleen als er geen sprake is van tarwe-intolerantie.

 

Maak je keuze!

Omdat er op voedingskundig gebied maar kleine verschillen te vinden zijn tussen speltbroden en tarwebroden, kunnen we niet stellen dat het speltbrood gezonder is dan het tarwebrood of andersom. Spelt en tarwe zijn twee granen die beiden heel voedzaam en gezond zijn. Variatie is belangrijk, want op die manier krijg je makkelijker verschillende en voldoende voedingsstoffen binnen

Kies speltbrood vooral omdat je het lekker vindt, voor de afwisseling of omdat je lichaam er goed op reageert. Gezond is het zeker (en je weet nu ook waarom)!

Gezonde groet,
Willemijn Zwinkels

Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
Duinen DubbelDonker
ambachtelijk donker met zonnepitten
3,95

Recept: granola vlaflip

met spelt granola en blauwe bessen


Onze Spelt granola is een mix van speltvlokken, pompoen- en zonnebloempitten, honing, cranberry's en zuidvruchten. En het smaakt eigenlijk altijd... Bij het ontbijt, door de yoghurt of gewoon een handje tussendoor. Maar wist je dat je er ook een leuk en lekker toetje van kunt maken? Wat dacht je van deze spelt granola vlaflip met blauwe bessen? Ook leuk voor bij een brunch of high tea.
Lees verder
Spelt granola vlaflip