Waarom volkoren?

Waarom volkoren?

Een bewuste en gezonde keuze


Steeds meer mensen kiezen bewust voor gezonde voeding. Volkorenbrood past prima in een gezond voedingspatroon. Niet voor niets is volkorenbrood opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

 

Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood mag volgens de wet alleen maar volkorenbrood heten als het van 100% volkorengraan en/of -meel is gemaakt. Volkorenmeel bevat de hele tarwekorrel, dus meel en de fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken tarwekorrels.

 

Wat zit er in volkorenbrood?

Naast volkorenmeel bestaat een volkorenbrood in de basis uit water, een rijsmiddel (gist of desem) en bakkerszout. Als de bakker hier nog extra zaden aan toevoegt, ontstaat er een meergranen volkorenbrood.

 

Waarom is volkorenbrood gezond?

Veel voedingswaarden zitten in de kiem en zemel van de graankorrel. Omdat deze delen in volkorenmeel blijven behouden, bevat volkorenmeel de meeste voedingsstoffen. Daarnaast levert volkorenbrood een belangrijke bijdrage bij de inname van voldoende voedingsvezels, ijzer, jodium en B-vitamines. Ook verkleint het eten van volkorenbrood het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker.

Maar, hoe komt het nu dat je na het eten van een volkoren boterham minder snel weer honger krijgt dan na het eten van een bruine of witte boterham? Voedingsdeskundige Willemijn Zwinkels (van collega-Meesterbakker Roodenrijs) legt het uit in haar blog.
 
Zonnecasino
Volkorenbrood met maïs en zonnebloempitten
4,75
Molenbruin
Fijn volkorenbrood, zeer geliefd bij kinderen.
3,60
Hoog sesam volkoren
Het meest grove volkoren brood in ons assortiment.
3,70
Duinen VolVezel
Volkorenbrood met 35% meer vezels dan een 'normaal' volkorenbrood.
3,90

Recept: Kampioentje 

met gerookte kip, lente-ui en rucola

Kampioentjes zijn krokante meergranenbroodjes met zonnepitten, sesam- en maanzaad. Je kunt eindeloos variëren met lekker en gezond beleg. Wat dacht je van deze variant met gerookte kip, lente-ui en rucola? Met dit broodje doe je nieuwe energie op voor je volgende overwinning!
Lees verder
Kampioentje gerookte kip en rucola.